Rugemaskine

Så kom vores længe ventede rugemaskine fra America til 180 æg (Heka Favorit). Den seneste version med automatisk vending, fugtstyring, køling, stammeopdelte klækningsbakker og alt hvad der nu følger med. Glæder os til at tage den i anvendelse i 2016 sæsonen.

rugemaskine1

Det er ikke nødvendigt at investere mange penge i en ny tysk rugemaskine for at komme igang med opdræt. For det første er Maran høns kendetegnet ved, at være gode skrukhøner og kyllingemødre. Er dit behov et mindre antal kyllinger bør du overveje dette scenatie. Et andet alternativ er de billigere kina modeller, der ofte har en kapacitet på ca. 48 æg. Jeg har hørt fra flere, som har gode erfaringer med disse, men desværre også nogle med dårlige erfaringer. Jeg var en af de uheldige, da jeg anskaffede mig en kina model i 2014. Maskinen ankom med en løs forbindelse til den elektroniske styringsenhed, men også efter jeg fandt denne fejl var temperaturstyringen ret ustabil. Et tredje alternativ er, at man faktisk selv kan lave en pålidelig og velfungerende rugemaskine, hvis man har mod på lidt teknik og selvbyg. Nedenfor er beskrevet vores selvbyg projekter fra 2014 og 15.

Vi købte et brugt køleskab med en termorude i front. Det store vindue er til glæde for hele familien. Specielt når æggene klækker. Samtidigt er køleskabet godt isoleret, hvilket betyder et lavt energiforbrug til opvarmning. Rugemaskinen er udstyret med en PID termostat, et varmelegme fra America og en 12 v blæser med styring. Varmelegemet og blæser sidder i toppen over en en træplade – et ”falsk loft”.

Der er skrevet rigtigt meget om DIY rugemaskiner på amerikanske hjemmesider. Det er i princippet ret enkelt at ombygge et køleskab til en rugemaskine. MEN det er svært at få helt ens temperatur (+/- 0,1)  i hele “ruge”området – dvs. to lag med plads til 2×42 æg. Problemet med et (ihvertfald mit) køleskab er, at det ikke er helt symmetrisk. Det resulterer i, at luftstrømmene og dermed temperaturen er meget svær at få på plads i hele området. Det er dog lykkedes, med diverse små finjusteringer og hundredvis af temperaturmålinger.

TIP til hjemmelavede rugemaskiner: Der skal masser af blæs på for at sikre ens temperatur (4-600 m3/timen). Computerblæsere er sjældent så kraftige.

Første rugning med rugeæg gav en klækningsprocent på ca. 75 pct. af de befrugtede æg. Jeg havde derefter 80 Sort Kobber Maran æg i rugemaskinen. De kom fra hhv. en tysk og en fransk maran opdrætter, og var sendt med post. Klækningsprocent. blev på 60 pct. :) Efterfølgende har vi haft gåseæg og andeæg i rugemaskinen med klækningsprocenter på ca. 60 pct..

 

DSC05205

I 2015 byggede vi en rugemaskine mere. Det er dejligt med to rugemaskiner, hvis man gerne vil starte flere rugninger op løbende. Det skyldes at luftfugtigheden skal højt op de sidste tre dage, hvilket ikke er optimalt for rugeæg, der skal klække om f.eks. 8 dage.

Nedenfor er lidt billeder af konstruktionen.